Liveblog Devoxx 2018

Tuesday, November 13, 2018

Dag 1 - Maandag 12 november: 

 

Dimitri stelt zich deze terechte vraag: 

Sven Gorts ging kijken naar Java Streams vs. Reactive Streams: Which, When, How, and Why? door Venkat Subramaniam. 

Snel tempo, hoog niveau. Zo kennen we Venkat Subramaniam. In de presentatie ‘Java Streams vs. Reactive Streams: Which, When, How, and Why?’ belichtte Venkat uitvoerig de conceptuele gelijken issen en verschillen tussen Java Streams en Reactive Streams en verklaarde hij waarom we Reactive Streaming kunnen zien als Functional Programming++. Dit alles met live code voorbeelden.

En ook naar Switching to Gradle: maturity, performance, and pleasure! van Jacomet en Champeau

Tijdens de sessie ‘Switching to Gradle: maturity, performance, and pleasure!’ brachten Louis Jacomet en Cédric Champeau een mooie technische presentatie met een goed evenwicht tussen Gradle basiskennis en meer gevorderde onderwerpen. Wat we uit deze presentatie zeker onthouden is de nieuwe gradle build-scan functionaliteit waarmee de ontwikkelaar een gedetailleerde tijdlijn van de build krijgt die inzicht geeft in wat er gebeurd is en waarom.

 

Dag 2 - Dinsdag 13 november

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deep learning: the next step in automation and a real added value for a lot of our customers. #devoxx

Een bericht gedeeld door juvo.be (@juvo.be) op

Sven bezocht de sessie TypeScript: Complete

Met veel code voorbeelden en afwisselend praktisch advies deed Deepu K Sasidharan de titel van de sessie 'TypeScript: Complete' alle eer aan. Bovenop de weelde aan nieuwe features onthouden we dat de typering in TypeScript een krachtig mechanisme is dat veel verder gaat dan betere tooling. De flexibiliteit van de types maakt dat de typering in TypeScript het sterke punt blijkt van deze dynamische taal.

Thibault blikt terug op 2 dagen deep-dive: 

Voor mij was het vooral een opfrissing van lambda's en streams. Ik merk dat ik bij KBC heel weinig gebruik maak van streams, dus voor mij was dat weer even een wijziging in de manier van denken. De java Streams API is absoluut zeer krachtig en we zouden er meer gebruik van moeten maken imho. Verder heb ik ook geluisterd naar uitleg mbt reactive streams. Hoewel ik dat al wel basic gezien had, was het nu wel beter, dankzij hands-on sessies met oefeningen en bijpassende uitleg. Er werd gezegd dat reactive streams meer en meer gebruikt gaan worden in de toekomst, dat is zeker iets waar ik naar uitkijk. Ook werden er voorbeelden gegeven adhv de standaard Java Reactive Streams API, maar daar bleef de conclusie toch dat de meeste FW's die er al langer mee bezig zijn, voorlopig meer aangeraden zijn voor gebruik in productiecode (zoals rxJava).

Vincent Thys nam tijdens de deep dive tijd om zich verder te verdiepen in Lambda's en streams en is nu helemaal klaar om het toe te passen:

De deep dive sessies zijn een aanrader voor iedereen die openstaat voor technische diepgang. Ik keek al een tijdje uit naar de lambdas and streams master class presentatie. Deze sessie werd gepresenteerd door José Paumard en Stuart Marks en was verspreid over twee dagen. Aan de hand van praktische voorbeelden werden de meest voorkomende lambda functies en hun practische use cases voor mij duidelijk. Er werd ook uitgebreid verteld over de kracht en leesbaarheid van streams. In aanvulling met een presentatie van Venkat Subramaniam over streams en reactive streams, wil ik ook zo snel mogelijk aan de slag met reactive streams.

Dag 3: Woensdag 14 november

Jonas en Brent smullen van een lekker ontbijt.

Dag 4: Donderdag 15 november

Sessie van de dag? Var with Style: Local Variable Type Inference in Java 10

Het uitschrijven van expliciete types maakt dat ontwikkelaars soms het overzicht in de code verliezen.De herhaling van type informatie is vaak redundant wat betekent dat deze informatie perfect worden afgeleid door de compiler. In de sessie 'Var with Style: Local Variable Type Inference in Java 10' besprak Stuart Marks het gebruik van het var keyword met de stijlprincipes en richtlijnen voor meer leesbare Java code. - Sven.