Surviving bootcamp

Wednesday, March 6, 2019

Surviving Bootcamp

Bij de functie als Java ontwikkelaar komt naast puur Java kunnen coderen, nog heel wat extra kijken. Want, hoe begin je precies aan een groot project en hoe ga je best te werk? Als drie nieuwkomers binnen Juvo, worden we eerst intensief opgeleid in een zes weken durende bootcamp.

Tijdens de bootcamp nemen we al deze bijkomende onderwerpen onder de loep. Vooraleer ik de onderwerpen en aanpak beschrijf, deel ik de onmisbare survival kit mee.

Survival kit

  • Een uitgebreid gezelschap van experts;
  • Een onuitputbare voorraad Nespresso;
  • Het gloednieuwe 2mx1m Juvo whiteboard;
  • Crispy Boulet (gedetailleerde informatie volgt).

Het allerbelangrijkste zal eerst aan bod komen: Dé Crispy Boulet. Een ontwikkelaar kan onmogelijk werken met een lege maag. De Crispy Boulet is de crème de la crème van de hongerstillers. De aangeraden hoeveelheid is één keer per week, met voorkeur op vrijdag. Vettige Vrijdag en de Crispy Boulet zijn zoals de kip en het ei. Niemand weet exact wat er eerst was, maar wel dat het samen hoort.

De voorraad koffie spreekt voor zich. Koffie in en Java out.

In verband met de bijkomende onderwerpen kunnen we van geluk spreken dat er ooit enkele zeer slimme mensen van alles bedachten en ontworpen hebben, om ons werk te vergemakkelijken. Daarbovenop wordt ons geluk nog eens verdubbeld, want enkele experts hebben zich hier al verdiept en komen ons dit aanleren met bijhorende schetsen op het whiteboard. Grote dank voor onze experts!

De Bootcamp

We starten de Bootcamp met de fundamentals van Java. Hierop bouwen we verder met wat meer geavanceerde Java Streams en Lambda’s. Nadat deze Java kennis zich tot in onze vingers geworteld heeft, bekijken we hoe we projecten kunnen aanpakken met behulp van Agile, Scrum, Extreme Programming en het maken van User Stories.

Alles wat met databases en datamodels te maken heeft, van databasesetup tot de data met JPA of JDBC gebruiken in Java, komt uiteraard ook aan bod. We zijn allemaal maar mensen, dus fouten maken kan gebeuren, maar gelukkig brengt onze goede vriend JUnit ons hier meteen van op de hoogte. Daarnaast kunnen Rest, Spring, Spring Boot, Angular en alle andere zaken die hip en veelgebruikt zijn natuurlijk ook niet ontbreken.

Next step to become an expert

Nadat we al deze zaken beknopt bekeken hebben, volgt er slechts één manier om dit onder de knie te krijgen, namelijk hands-on ervaring opdoen. Van uw brein naar uw vingertoppen en terug. Om deze belangrijke stap optimaal uit te voeren, zijn de laatste drie weken van de Bootcamp gefocust op het maken van een project. Niet zomaar een nutteloos dummyprojectje, maar een project voor een echte klant. Hierin worden alle vooraf bekeken en beoefende onderwerp sterk in de praktijk gebruikt om ze nog beter onder de knie te krijgen.