Thuis werk

Thuiswerken werkt, maar hoe zit dit voor consultancy?

Thursday, September 20, 2018

We brachten Thibault, Vincent en Brent samen voor een gesprek over thuiswerken. Zij werken allemaal ongeveer 2 jaar voor Juvo als Java consultant. Ze zitten allemaal op verschillende projecten, met verschillende prioriteiten in thuiswerk. Thibault werkt drie dagen van thuis uit en doet een project bij een bank die 1,5 uur rijden enkel is. Vincent mag een dag per week van thuis werken, als hij het aanvraagt. Hij zit op een project dat zo’n klein uurtje rijden is. Brent pendelt dagelijks 3 uur, hij kreeg nog niet de kans om thuis te werken.

Wat denken jullie van thuiswerk?

Vincent: Ja dat is sowieso leuk, je moet niet op en terug naar het werk rijden en zo bespaar je al snel een paar uur.

Brent: Als consultant is het, naar mijn mening, precies moeilijker om van thuis te mogen werken. Ik heb het gevoel dat ze vaak denken "We hebben hem met een reden in huis gehaald, dus ik wil hem letterlijk zien werken"

Voor Thibault zijn er verschillende voordelen:

Je hebt minder achtergrondgeluid, het is vaak aangenamer werken en beter voor de concentratie. Ik heb ook het gevoel dat je minder wordt onderbroken tijdens je werk. Toch kan het handig zijn om rechtstreeks op een collega af te stappen als je met vragen zit, je krijgt vaker meteen antwoord.

Als developer kan je makkelijk van thuis uit werken, heel gemakkelijk. 

Zijn er nadelen? 

Thibault: Op sommige meetings, waar jij dan op inbelt via Skype, zijn collega's soms wel fysiek aanwezig. Dan krijg je soms moeilijk te volgen gesprekken. Je kan niet ten volle deelnemen indien de meeting interactief is, want je ziet het whiteboard niet staan bijvoorbeeld. Voor mij is het weinige sociaal contact met collega’s ook een nadeel, wanneer je in de buurt zit van je collega's ga je automatisch wat babbelen en grappen maken. Dat is leuke afleiding die je minder of niet hebt als je vanop afstand werkt.

Vincent: Ik mocht van thuis uit werken, maar toen zag ik dat ik mijn laptop lader op het werk vergeten was. Gelukkig woon ik dichtbij een andere collega die er twee heeft. Hij heeft zijn lader dan ’s morgens nog snel gebracht zodat ik verder kon werken. Dat zijn zaken waar je anders minder aan moet denken.

Hoe pakken jullie het praktisch aan?

Vincent, jij hebt geen vaste dag, maar kan het aanvragen?

Vincent: Inderdaad, hier op mijn project staan ze open voor thuiswerk, maar je moet wel een reden geven. Daarom vraag ik het aan als ik nog iets anders moet doen, ik ga het niet zomaar elke week aanvragen.

Thibault, jij gaf aan dat je soms in een meeting via Skype zit, wat gebruiken jullie nog?

Thibault: Een chatservice met je collega's is zeer handig, rechtstreekse conversaties of groepsgesprekken zijn onmisbaar geworden tijdens het telewerken. Het bedrijf werkt ook nauw samen met outsourcing bedrijven, dus dan is telewerken voor lokale collega's maar een kleine stap want alles is al voorzien om te communiceren op afstand.

Wat is  er nog nodig volgens jullie?

Vincent: Het zou wel goed zijn als bedrijven een vaste thuiswerkdag per week invoeren. Dan kan je elke week een dag van thuis werken en heb je toch een dag per week dat je niet nutteloos in de file staat. Ik ben er ook van overtuigd dat als elk bedrijf dit doet de files zouden minderen.

Brent: Ja inderdaad ik denk dat veel bedrijven nog niet echt de mindset hebben van thuiswerk. Ik zou niet per se van thuis willen werken maar mijn eigen plaats willen kiezen. Ik zou als developer makkelijk de vlieger kunnen opstappen en een maand naar Spanje gaan en van daaruit werken als een digital nomad.

Bedankt om jullie ervaringen te delen!

Meer informatie op: https://www.thuiswerkenwerkt.be/